Харчування
Шкільний ланч-бокс із користю для здоров'я!
Багато українських школярів в умовно безпечніших містах вперше за кілька років повернуться за парти, де попри віину тривае впровадження реформи шкільного харчування. Це дуже важливі зміни, тож закликаемо батьків звертати увагу на те, чим годують дітей у шкільних їдальнях, та на те, що пропонують у буфетах. І хоча більшість прийомів їжі діти мають вдома, вони також часто беруть із собою перекуси до школи.
Як зробити наповнення ланч-боксу корисним для дитини?
Залучайте дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч-боксі. Вони з більшою ймовірністю з'їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч-бокси яскравими, додавайте різні продукти.
Беріть за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості. До таких належать продукти з високим вмістом білка (хліб, зернові батончики, горіхи, твердий сир, яйця тощо).
Готуйте канапки та сендвічі з цільнозернового хліба. Варто привчати дитину до нього поступово - слочатку спробуйте приготувати бутерброд з одніеї скибочки білого чи чорного хліба та одніеї скибочки цільнозернового хліба.
Не використовуйте у бутербродах майонез, крем-сир та інші магазинні «намазки».
Обирайте начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м'ясо (наприклад, курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердии сир з низьким вмістом жиру.
Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі. Обирайте помідори черрі або палички з моркви, огірка, селери та перцю. В окреме відділення ланч-боксу покладіть нежирний хумус чи інший соус - з ним дітям буде смачніше їсти овочі.
Завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з'їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, помита лохина, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині.. Полийте фрукти лимонним соком, щоб вони не коричневіли. У зимовий сезон можна давати консервовані фрукти без додавання цукру.
Замість фруктових чи шоколадних батончиків кладіть ланч-бокс корисні сухофрукти, наприклад, родзинки та курагу. Замініть тістечка на шоколад, цільнозернові батончики та печиво.
Обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитися на білому йогурті, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди.
Якщо сир містить багато жиру і солі, то покладіть його меншу скибочку. Намагайтеся надавати перевагу нежирним і помірно солоним сортам сиру.
Пам'ятайте про харчову безпеку. Давайте дітям і підліткам лише такі продукти й страви, які не можуть зіпсуватись протягом часу, проведеного у ШКОЛІ.
Харчова алергія – це реакція імунної системи організму на харчові продукти.
Симптоми харчової алергії зазвичай з’являються протягом декількох хвилин – двох годин після вживання їжі, на яку в людини алергія.
Алергічні реакції можуть включати кропив’янку, почервоніння шкіри або висип, набряк обличчя, язика, губ, блювоту та/або діарею, спазми в животі, кашель, запаморочення та/або нудоту, набряк гортані, голосових зв’язок, втрату свідомості тощо.
Єдиний спосіб для осіб, схильних до харчової алергії, контролювати її – це уникати споживання харчових продуктів-алергенів.
Якщо симптоми прогресують, негайно зверніться за медичною допомогою.